Kula Gazetesi

Detoks Yapmalı Mıyız?

Detoks Yapmalı Mıyız?
137 views
08 Temmuz 2021 - 16:41

Hepimizin hayatına yerleşen ‘’detoks’’ kelimesi kilo verme için olmazsa olmaz haline geldi. Özellikle son 3 kilonuz kaldığınızda, kilo verme sürecinde iseniz kilonuz durduğunda ve ya da tatile gideceğim hemen bir detoks yapayım 5 kilo vereyim diyorsanız,  çevrenizdeki etmenler de hızlı kilo verme, toksinlerden arınma, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi vaatlerle geliyorsa bir bakalım detoks gerçekten ne ve bilim bu konuda neler söylüyor.

Detoks Nedir?

Kelime anlamı olarak toksinlerden arınma yani zehirli maddelerin vücuttan temizlenmesini ifade eder. Bazı çeşitleri vardır.

Likit: Yani içeriği belirlenen sıvı diyetlerdir. Çaylar, karışık sebze suları, meyve suları, çorbalar, smoothieler vs.

Kısıtlayıcı: Kafein, alkol, kırmızı et, şeker, glüten, süt ürünleri, paketli ve ya işlenmiş gıdaları çıkaran ve sadece belirli sebzeler, meyveler ve su içeren diyettir.

Bazıları ise bir sürü takviye öne sürüp bunların kullanımında bağırsakların temizleneceğini ve bağışıklık sisteminin iyileşeceği yönünde oluyor.

Detoks Zararlı Mıdır?

Genellikle evet. Bizim önceliğimiz her zaman sürdürülebilir bir beslenme modeli. Bu tarz listeler fazla kısıtlayıcı olduğundan dolayı detoks arkası fazla yeme eğilimine yönelim artıyor. Fiziksel olarak ilk etapta baş ağrısı, mide bulantısı, fazla açlık sizi su kaybına, yorgunluğa itebilir. Aşırı kalori kısıtlamasına bağlı olarak vücudunuzun beslenme dengesi bozulabilir ve uzun zaman yaptığınızda da aşırı yorgunluk ve halsizlikle karşılaşabilirsiniz. Yeterli besin maddelerini almayınca kabızlık, saç dökülmesi gibi problemleri oluşturabilir. Vücudun doğal bir detoks sistemi zaten vardır ve onu bastırabilirsiniz yani bağırsağın sürekli temizlenmesi toksin atımında, orada yaşayan faydalı bakterileri de ortadan kaldırabilirsiniz.

Detoksa İhtiyaç Var Mı?

Detoks diyetlerin sağlığınızı iyileştirmede, vücuttan toksinlerin atıldığına dair sürekli iddiaları olsa da pek fazla kanıta dayalı bir hüküm değil. Fazla bilinmese de zaten vücudumuzun kendi detoks sistemi mevcut, kendi kendine detoks uyguluyor. Karaciğer, böbrekler, akciğerler, bağışıklık sistemi bir şeyler yendikten sonra birden fazla atık ürünü parçalayıp atıyor. Bağırsak hareketleri, nefes hareketleri ve terleme ile sürekli bir toksin atımı var ve buna da aslında detoks diyoruz.

Neler Yapılmalı ?

Her günümüz aynı geçmiyor. Bir gün ipin ucu çok kaçmışken bir gün çok az yiyebiliyoruz. Bunun için şok detoks diyetler yerine vücudu öğrenip ona göre hareket edebiliriz. Vücudunuzun kendisini temizlemesine yardımcı olmak için karaciğerin ve böbreğin fazla çalışmasına neden olan besinlerin tüketimini azaltabilirsiniz. Alkol, uyuşturucu, aşırı protein alımı bunlardan en önemlileridir. Ama kısıtlayıcı olmayın bütün besin değeri yüksek olan yiyecekleri yeteri kadar tüketin. Böylelikle daha az sağlıklı besinlerin tüketimini azaltırsınız.

1)Yeterli Sıvı Alımı

En etkili toksin atma yöntemlerinden olan sıvı alımı en önemlisidir. Tüm sıvılardan faydalanabilirsiniz maden suyu, bitki çayı, normal su… En önemli olmasına rağmen hala daha su tüketimi genel olarak çok az. Böbreklerin ve bağırsakların en iyi çalışmasına yardımcı olmak için su içmek çok önemlidir. Sıvı alımını arttırmanın yollarını diğer yazılarımda yer vermiştim oradan okuyabilirsiniz.

2)Günlük Meyve-Sebze Tüketimi

Meyveler ve sebzeler vitamin, mineraller ve faydalı birçok şeyi içinde barındırır. Vücudun kendi detoks sistemini besler. Özellikle sebzelerden brokoli, sarımsak, soğan, enginar, pırasa, ıspanak, turp meyvelerden ise kırmızı meyveler, elma, çilek, vişne, greyfurt, ananas, kivi öne çıkıyor. Sebzeleri hayatınıza dahil etmek için kahvaltıda omletinize ıspanak, soğan, domates ekleyebilir boş vaktinizde salataları sossuz bir şekilde hazırlayabilir yiyeceğiniz zaman size de kolaylık olacaktır.

3)Lif Alımını Arttırın

Lif sindirim sisteminin süpürgesidir. Yani tüm zararlı maddeleri giderken alıp bağırsak hareketleriyle onların atımını sağlayan yiyeceğin sindirilmemiş kısmıdır. Bu yüzden günlük lif alımı 30 gram olmalıdır. Örneğin bir dilim tam buğday ekmeği 4 gr lif içerirken, orta boyuttaki bir meyve 3 gr lif içerir.

4) Yavaş Tüketim

Sindirim sistemine yardımcı olmak da aslında bir etkidir. Bir düşünün ne şekilde yediğinizi, ne yediğinizden çok nasıl yediğiniz önemli olabilir. Biraz daha yavaşlayıp iyice çiğneme alışkanlığı kazanırsanız bu sizin için daha kolay bir yöntem olacaktır.  Sindirim sistemi en rahat olduğunuz zamanda çalışır.

Son olarak detoksun sağlık açısından sundukları kesinlikle dikkat çekici olsa da kalıcı etkisinden bahsedemiyoruz. Detoks bize yeme alışkanlıklarında sürdürülebilir değişiklik yapmayı öğretmez. Yiyeceklere düşmana dönüştürebilir ve kalorisi yüksek olan bir besini canınız istediği zaman vicdan yapıp kaygıya yol açabilirsiniz. Detoksta en önemli şeylerden biri de maalesef yağ kaybı sağlanmadığı, vücudun çalışmasına olanak sağlayan sıvı, elektrolitten kayıplar yaşanmasıdır. Normal yeme rutinine döndüğünüzde ise genelde o verilen kilolar geri alınır. Uzun vadede kalıcı sonuçlar arıyor ve istiyorsanız bu detoksla pek mümkün değildir.

Sağlıklı Günler

Diyetisyen Naime Rümeysa TOSUN

KULA GAZETESİ