Kula Gazetesi

Sağlığınız İçin Yaza Fit Girin

Sağlığınız İçin Yaza Fit Girin
193 views
28 Mayıs 2021 - 9:16

Pandemidir, tam kapanmadır, kış mevsimi derken istenmeyen kilolar alınmış fazlalıklar eklenmiş olabilir. Kışın giyilen kalın kıyafetler kiloları kamufle ettiği için yaz gelince bu kiloları vermek ve fazlalıklardan kurtulmak için yapılabilecekler de gözde büyüyor. Yaz geldiğinde gerçeklerle yüzleşip, o zaman kilo vermeliyim, fit olmalıyım düşüncesi oluşuyor. Bazı basit ipuçlarıyla siz de fazlalıklardan kurtulabilir, sağlıklı bir şekilde yaz geçirebilirsiniz.

Öncelik Motivasyon

En önemli şeylerden biri bedeniniz ve sağlığınız için hedefte her zaman motivasyonu tam tutmaktır. Tabi ki bu sürekli olmayacak ,canınız sıkılacak bir gününüz bir gününüzü tutmayacak. Böyle durumlarda pes edip  ‘‘aman yapamıyorum zaten’’  deyip geçiştirmeyin. Yine durumu tersine çevirmek sizin elinizde. Ertesi gün kaldığınız yerden devam etmeli, neden ve niçin yaptığınızı kendinize hatırlatmak motivasyonunuzu sağlamlaştıracaktır.

Susamayı Beklemeden Su İçin

Suyun önemine her zaman dikkat çekiyoruz, alışkanlık haline getirildiğinde çok güzel etkilerini de görüyoruz. Açlık ve susuzluğun birbirine karıştırıldığını daha önce söylemiştim. Bu yüzden bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissettiğinizde önce su içip 10-15 dakika bekledikten sonra hala açlık hissi devam ediyorsa o zaman yemek yenmesi gerekiyor. Aynı zamanda bir şeyler atıştırmadan önce su içmek daha çabuk doymanızı sağlayacağından öğünlerde aşırıya kaçmanızı engellediğini kendiniz de fark edeceksiniz.

Su tüketimini unutmamak için gerekirse yaşadığınız alanda her bir köşeye şişe koyun ve ya kendinize bir sürahi belirleyip hedef olarak tutun.  Su içerek vücudunuzdaki en güçlü detoksu yapabilirsiniz. Organlarınızı temizleyecek, toksinlerinizden arınacaksınız ve böylelikle ödem sorununuz kalmayacak.

Yatmadan 2 Saat Önce Yemeyi Bırakın

Özellikle yaz aylarında akşam yemekleri oldukça geç tüketiliyor, ardından da meyve, çerez vs gibi atıştırmalıklar iyice vücudu sindirim için zorluyor. Bunlar da vücut tarafından çok zor yakılıyor ve yağa dönüştürülüyor.  Kan şekeriniz yüksek olursa uyku kalitenizde de azalma olur. Bu nedenle yatmadan iki saat önce yemeyi bırakmalısınız. Akşamdan yemekten sonra mümkün olduğunca kalorisiz sıvılar tüketebilirsiniz. Sade maden suyu, bitki çayı gibi..

Bitki Çaylarından Destek Alın

Yağ yakmayı hızlandıran en iyi yardımcılardan biri olan bitki çaylarının düzenli tüketimi, ödem problemini ve yağlanmayı azaltır. Özellikle kadınların en şikâyet ettikleri nokta olan selülit problemini beyaz çay içerek azaltabilirsiniz. Yeşil çay da metabolizma hızlandırıcılardan biridir günde 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.

Egzersiz Olmazsa Olmaz

Konu kilo vermek, fit olmak dolunca egzersiz kaçınılmaz oluyor. Kilo almamızın en büyük sebeplerinden biri hareketsizliktir. Hem beslenmenize dikkat edip hem de bunu sporla desteklediğinizde farkı sizde göreceksiniz. Tabi ki herkesin bedeni, yapmak istediği, sevdiği- sevmediği şeyler çok farklı. Kimisi yürüyüş yapmaktan hoşlanır, kimisi evinde pilatesini… Önemli olan hangisinin size iyi geldiğidir. İllaki spor salonlarında ter dökmenize gerek yok. Evinizde, parkta, bahçede yapabileceğiniz basit egzersizler ile kan dolaşımınızı hızlandırabilir bu sayede yağ yakımı sağlayabilirsiniz.

Baharatların Gücü

Mutfaklarımız olmazsa olmazlarından baharatların metabolizma hızlandırıcı etkilerinden yararlanması gerekiyor. Özellikle kırmızı pul biber, zerdeçal, zencefil, karabiber gibi baharatları muhakkak sofranızda bulundurun. Pul biberdeki kapsaisin maddesi ile metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Zencefilin ödem atıcı ve bağışıklık güçlendirici özelliği sayesinde yaza daha hafif girebilir şişkinlikte kurtulabilirsiniz. Zerdeçal da en güzel yağ yakmayı hızlandıran baharatlardan biridir. Bu baharatlara tarçını da ekleyebiliriz. Tarçın, kan şekerini dengeleme özelliği bulunduğundan tatlı isteğinizin önüne geçmenizde  size yardımcı olacaktır.

Yeterince Uyuyun

Basit gibi gözükse de düzenli uykunun da kilo verimine olumlu etkileri vardır. Gece düzenli uyumayan, geç saatlere kadar oturan, sürekli uykusuz gezen insanların obezite olma ihtimallerinin daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Günde beş saatten az uyuyanların düzenli uyuyanlara oranla günde 300 kalori daha fazla almaya meyilli olduğu da belirtilmiştir. Günde 6-8 saat uyumanız vücudunuz için yeterlidir. Bu sayede vücudunuz büyüme hormonu gibi salgılaması gereken bütün hormonları salgılayacak ve dinlenmiş bir şekilde uyanacaksınız. Ertesi gün de daha fazla yağ yakımınız daha kolay olacak.

Etiket Okuyun

Etiket okuma;  son zamanlarda artık daha çok oluşmaya başlanılan güzel bir alışkanlık haline geldi. Kazanılan bu alışkanlık ile bedeninizden zararlı besinleri uzak tutabiliyor, kendinizi uzun vadede daha iyi hissedebiliyorsunuz. Özellikle ambalajlı paketlerde mutlaka incelenmesi gereken besin değeri etiketlerinde enerji, kalori, şeker, yağ ve tuzdur. O paketlerin içerisindekilerin ne kadar masum olduğu hakkında asıl bilgileri etiket veriyor. Elinize aldığınız her paketin içeriğini okumak size sağlıklı seçimler yapmanızda fayda sağlayacaktır.

Sağlıklı günler…

Diyetisyen Naime Rümeysa TOSUN

KULA GAZETESİ