Kula Gazetesi

Mimarlar Kula’yı Gezdi

160 views
10 Ekim 2023 - 9:50
Mimarlar Kula’yı Gezdi
( bant 1

Mimarlar Kula’yı Gezdi

Alanında uzman mimarlar Kula’yı gezdi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi başkan danışmanı Mimar Azmi Açıkdil ve beraberindeki mimarlar Kula ilçesinde doğal ve tarihi yerleri gezdi.

Jeopark Turizm sorumlusu Ali Karataş ve Jeopark eğitim sorumlusu Mesut Kolbüken’nin rehberlik ettiği gezi Kula Divlit Volkanik Park alanında, ziyaretçi merkezinden başladı. Misafirler Kula Peribacaları, Çakırca Bazalt Sütunlarında doğa gezisi ve yürüyüş yaptıktan sonra ilçeye bağlı İncesu (Gölde) köyünde bulunan tarihi ve Kula merkezde bulunan tarihi evleri gezerek mimari dokuyu incelediler.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kula ve Salihli’de gerçekleştirdikleri gezi hakkında açıklamalarda bulundu. Gezi sırasında Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Manisa Kurtuluş Müzesi’nin mimarının, 20 kişilik bir grupla şantiyeyi gezdiklerini, müze ve proje hakkında bilgi verdiğini belirtti. Daha sonra Kula ve Salihli’yi de ziyaret ettiklerini ve Kula’da bir gece konakladıklarını söyledi.
Kula’da 2014 yılından bu yana yapılan 5 ev restorasyonundan başka, Kula Belediyesi’nin yeni başlattığı “Bekir Beyler Evi” restorasyonu ve sokak sağlıklaştırmaları ayrıca Büyükşehrin Çarşı merkezde yaptığı sokak sağlıklaştırmadan başka bu anlamda herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade eden Azmi Açıkdil, kendisinin de Kula’yı sevdiğini belirterek, esnafın aynı esnaf, lokantaların aynı lokantalar olduğunu, yöresel yemeklerin bir bir kaybolduğunu ama, turizme yönelik bu çalışmaların karşılığında yerel yemeklerin hayata kazandırılmadığını, gelen misafirlere sunulmadığını dile getirdi. Buna rağmen, Ekmekçioğlu’nda yedikleri Kula Güveci’nin lezzetine hayran kaldıklarını belirtti. Turizme daha duyarlı olunması gerektiğini vurgulayarak, butik oteller ve misafirhaneler yapılması ve gastronomi turizmine önem verilmesinin gerektiğini ifade etti.

Ben bunları tenkit ederken bir öz eleştiri yapıyorum. Bende Kula’yı seviyorum neredeyse bende en az Kula’lı kadar buraya aşığım. Öz eleştiri yapıyorum: 20 sene önce kırk çeşit Kula yemeği varken şimdi 3-5 çeşit Kula yemeği var. Turizme daha duyarlı, daha açık olmamız lazım, bu evlerin giderek çoğalması lazım. Ama hiçbiri maalesef yapılamıyor. En büyük temennim en büyük arzum bu evlerin çoğalıp, butik oteller misafirhaneler yapılması ve gastronomi turizmine önem verilmesi ve Kula’nın bu anlamda yöresel yemeklerinin yaşatılması çoğaltılmasıdır. İnşallah olur belki görürüz göremeyiz ama görmeyi arzu ediyorum” diye konuştu.

Kula’yı gezen Mimar Nevzat Sayın gezi hakkında “ Ben Kula’yı ilk defa 1976 da bir mimarlık öğrencisiyken görmüştüm ve çok etkilenmiştim. O kadar etkilenmiştim ki okul projemi Kula’da bir ev diye yeni bir projeyi burada yapmaya karar verdim, hocaları da ikna ettim ve yaptım. Daha sonra çeşitli aralıklarla uzun kısa aralarla Kula’yı gördüm. Hala bence Türkiye’deki en özel yerlerden bir tanesi kendi varlığını koruyup gelişimini sürdürmeye açık bir yer. Ama her yerde olduğu gibi tarımın küçük ölçekli tarımının bitirilmiş olması, küçük ölçekli hayvancılığın bitirilmiş olması ve yerel olarak yapılabilecek şeyler üzerine çok ciddi hükümet politikaları olmadığı için burasıda kendi içinde ve eski mahallelerinde bir çöküntü alanı olmaya başlıyor. İyi ki aralarında restore edilmiş ve şimdi içinde bulunduğumuz Beyler konağı gibi yeni işlevleri ile hayata kazandırılmış, hayata döndürülmüş bir takım yapılar var. Umarım bunlar daha da artar ve buradaki halı evinde olduğu gibi Kula Halıları çok daha çaplı bir projenin parçası olur ve burada yapılacak olan restorasyonlarla yeni işlev kazanarak yapılar kendi hayatlarını sürdürebilirler bence, yerel olanın kıymetli bilgisinin çoğalması için çok özel öneme sahip. Umarım böyle olur “ diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

KULA GAZETESİ