Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, anıt ağaçların uzun yıllar varlıklarını sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Manisa’da anıt ağaçların bakımını yaptı.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce uygun nitelikteki ağaçlar, anıt ağaç olarak tescil edilerek koruma altına alıyor ve anıt ağaçların uzun yıllar varlıklarını sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri amacıyla bakımları özenle yapılıyor.
Mevzuatta “tabiat varlığı” olarak tanımlanan anıt ağaçların mevcut durumlarını belirlemek, bakım ihtiyaçlarını tespit etmek, korunmalarını ve tanıtımlarını sağlamak ve tescil işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Bakanlık tarafından çalışmalar yürütülüyor.
Manisa genelinde 17 ilçenin 7’sinde bakımları yapılan ve il genelinde yaşları 100 ile 2000 arasında değişen toplam 291 adet anıt ağaç var.
Uzman ekipler, budama yapılan ağacın budaklarına aşı macunu ve doğal çam katranı sürerek dış etkenlere karşı korumaya alıyor.
Çürüme sonucu oluşan kovukların çürüyen kısımları temizleniyor ve çürümenin devam etmemesi için nefes alan fakat su geçirmeyen yalancı dolgu macunu ile kaplanıyor, tel ızgara ile kapatılıyor.
Anıt ağaçlarda oluşan yosunlar cerrah titizliğiyle temizlenerek sağlıklı yaşam sürmesi sağlanıyor.
Şu ana kadar 7 ilçede çalışmalar tamamlandı. Kula İlçesinde yaşları 160 ile 293 arasında değişen 5 anıt ağaç bakımı tamamlandı.
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, AA Muhabirine, “Şu an geçmişi geleceğe bağlayan, değeri tartışılmaz bir zenginliğin altındayız. Bakanlığımız şu an budama ve bakım çalışmalarını yapıyor. Yıllara meydan okuyan çınar ağaçlarının altında hep birlikte nefes alıyoruz. Yaşları 160 ile 293 arasında değişen 5 anıt ağacımız var. Hep birlikte anıt ağaçlarımızı sahip çıkalım ve koruyalım.” diye konuştu.